Postanite član Dobre države

Član stranke postanete, ko nam pošljete podpisano spodaj pripeto izjavo.

Če slučajno nimate možnosti tiskanja pristopne izjave, vam jo pošljemo po pošti na naslov, ki ga boste navedli v sporočilu, ki ga pošljete na e naslov info@dobradrzava.si.

Za sodobno Slovenijo brez koruptivnih elit

Dobra država je odgovor na ugrabljeno državo. Teoretična podlaga za »dobro državo« je dejansko delovanje pravne države, ki jo v tem trenutku ovirajo slabe, neformalne institucije, pri katerih izpostavljamo korupcijo v najširšem smislu, elitne dogovore, zlorabo oblasti ter klientelizem. 


Preprosto povedano: pri »dobri državi« gre za državo (in seveda politike), ki je toliko pogumna, da se upre velikemu kapitalu, skušnjavam, in kljub vsem pritiskom lobijev dela za dobro ljudi, državljanov in okolja v katerem živimo.


Rešitev iz sedanjega stagnacijskega labirinta je večstopenjska: najprej je potrebno v temeljih prevetriti sisteme delovanja države, slabe tudi nadomestiti z novimi in ne samo navideznim krpanjem neučinkovitosti, minimizirati korupcijska tveganja in prakse, določiti jasna področja razmejitve javnega in zasebnega interesa, poskrbeti za spoštovanje pravil z jasno definiranimi odgovornostmi in posledicami napačnega ravnanja.

Programska platforma stranke

Prenesi pdf

Predsednik stranke

Dr. Bojan Dobovšek

Spoznajte predsednika stranke Dobra država, univerzitetnega profesorja in nekdanjega poslanca v Državnem zboru RS.

  Najbolj sem ponosen, da sem imel priložnost študirati na fakultetah v Sloveniji, ki so doma premalo cenjene, je pa tukaj pridobljeno znanje zelo pomembno za uveljavljanje v tujini.  

Profesor in raziskovalec

Imam naziv rednega profesorja za področje kriminologije. Po Pravni fakulteti v Ljubljani sem opravil doktorat politoloških znanosti Fakultete za družbene vede. Podoktorski študij sem nadaljeval kot raziskovalec na Inštitutu za politične vede, Univerze v Würzburgu, na projektu Pravna država in neformalne institucije, kjer sem tudi razvil idejo koncepta Dobre države. Pet let sem bil član Komisije za preprečevanje korupcije, v katero sem bil izvoljen kot predstavnik sodne veje oblasti. Delo sem opravljal poleg dela na Fakulteti za varnostne vede in pripomogel k odkrivanju in preprečevanju korupcije v Sloveniji.

Kot prodekan za študijsko dejavnost sem vodil kolektiv visokošolskih učiteljev in koordiniral študijski proces. Kot prodekan za raziskovalno dejavnost sem usklajeval delo raziskovalnih skupin in vodil sestanke z raziskovalnimi institucijami v tujini. V zadnjem desetletju smo kot ekipa, ki je vodila Fakulteto za varnostne vede, dosegli zavidljive uspehe in jo pripeljali do statusa ugledne institucije z referencami tako doma kot tudi v svetu.

Več let sem izvajal vabljena predavanja na Pravni fakulteti, Univerzi v Gentu v Belgiji. Bil sem član projektnega sveta za izvajanje nalog s področja prepovedanih drog EMCDDA. Imenovan sem bil tudi posebno skupino strokovnjakov za organizirani kriminal, korupcijo in pranje denarja v okviru komiteja Evropskega parlamenta. Dejaven sem bil v okviru Združenih narodov (UNODC) na Dunaju, kjer sem se udeleževal sestankov s področja notranjih zadev s poudarkom na pregonu organizirane kriminalitete.

Sem soavtor več knjig (več o bibliografiji na SICRIS), ki so izšle doma in v tujini. Poleg tega imam veliko objav na področju strokovne dejavnosti s posvetov za organe kazenskega pregona in tudi širše. To se odraža v dobrem sodelovanju z institucijami, ki se ukvarjajo s kriminaliteto in posveti, na katerih sodelujem. Plod sodelovanja so tudi tematske strokovne monografije, ki omogočajo razvoj stroke in podlage za politične odločevalce na področju kriminalitete v najširšem pomenu.

Bil sem organizator številnih domačih in tudi mednarodnih konferenc, posvetov in okroglih miz, kar je pripomoglo k prepoznavnosti Slovenije v svetu. Mednarodna založba Emerald mi je za članek Mreže gospodarskega kriminala v državah v tranziciji podelila priznanje za najbolj priporočen članek.

Tematika se nadaljuje v zadnjih dveh knjigah, ki sem jih v soavtorstvu izdal v Združenih državah Amerike: Finančna kriminaliteta in Korupcija, goljufije, organizirana kriminaliteta in neformalna ekonomija.

Politik

V politiko sem vstopil pred leti zaradi splošnega nezadovoljstva z vodenjem države kot eden od ustanovnih članov interesne skupine, ki je pred volitvami prerasla v stranko SMC.

Po zmagi na volitvah sem opozoril na odklon stranke od začrtane poti v interesni skupini in na netransparentno kadrovanje. Ker se ni nič spremenilo, sem pred lokalnimi volitvami leta 2014 izstopil iz stranke in nato ob potrjevanju spornih nadzornikov v državnih podjetjih in v SDH še iz poslanske skupine SMC. Delo sem nadaljeval kot samostojni poslanec in kmalu postal vodja skupine nepovezanih poslancev.

V nadaljevanju politične kariere sem bil pobudnik ustanovitve Zavoda Dobra država, ki je postala platforma za sedanjo stranko Dobra država, ki je bila ustanovljena novembra 2017. Stranka Dobra država se je podala na parlamentarne volitve v juniju 2018 in med novimi strankami dosegla najboljši rezultat - 1,52 odstotka glasov. 

Organi stranke

Ustanovni kongres stranke 18. 11. 2017 je izvolil predsednika stranke ter 15 članov sveta stranke


Predsednik stranke: prof. dr. Bojan Dobovšek 


Generalni sekretar: Peter Jamnikar


Predsednik sveta stranke: Smiljan Mekicar

Dr Bojan Dobovšek predsednik stranke Dobra država - nagovor

Anton Habjanič - govor na kongresu Dobre države

Jaka Vadnjal - govor na kongresu Dobre države

Mirko Miklavčič - govor na kongresu Dobre države

Vojko Volk - govor na kongresu Dobre države

Zvonko Ivanušič - govor na kongresu Dobre države

Naslov: Dobra državaTomšičeva 11000 Ljubljana

E-pošta: info@dobradrzava.si

Telefon: +386 41 791 004

ID za DDV: 28254465

TRR: SI56 1910 0001 1438 585