Astra Zeneca, cepivo, vlada, korupcija, Dobra država, volitve

Zdravstvena stroka zanika samo sebe, upravljanje zdravstva pa v razsulu

V Dobri državi opozarjamo na dejstvo, da zdravstvena stroka glede ukrepov in varnosti cepiv iz dneva v dan zanika samo sebe, kar povečuje nezaupanje državljanov. Ob tem se v praksi kaže, da je epidemija COVID-19 še poglobila anomalije v zdravstvenem sistemu in neučinkovito porabo denarja državljanov.

Zadnji zaplet s cepivom Astra Zeneca kaže, da se stroka ravna po javnem mnenju, ne pa po svojih strokovnih načelih, kar poglablja nezaupanje javnosti, ki je že načeto zaradi nezadostnega argumentiranja posameznih ukrepov. Po dnevih zagotavljanja, da je cepivo Astra Zeneca varno, je prišlo do zaustavitve cepljenja. Po besedah ministra za zdravje, ker »so to storile tudi druge države« in, ker »javnost ni prepričana v varnost cepiva«.


Ob tem dnevno objavljeni podatki o delovanju zdravstva kažejo, da se področje javnega naročanja v zdravstvu v obdobju epidemije COVID-19 še poslabšalo, a tema zaradi občutljivosti področja zdravja ne dobi prave pozornosti. Povečale so se anomalije v plačnem sistemu, kjer nekateri dobivajo enormne zneske, velik del ključnega podpornega medicinskega osebja, ki je je »na prvi frontni« liniji boja z epidemije, pa ostaja brez ustreznih spodbud in plačila. Ob nenamenski porabi javnega denarja, razmetavanju milijard iz državnega proračuna pa morajo državljani sami zbirati denar za nujno potrebne naprave, kot je bil zadnji primer za CAR-T celično terapijo.


Zaradi nerealno postavljenih cen zdravljenja COVID-19 bolnikov v bolnišnicah je prišlo na račun vplačanih prispevkov državljanov in delodajalcev v Zavod za zdravstveno zavarovaje do hude zlorabe teh sredstev v namen saniranja slabega poslovanja zdravstvenih zavodov ter nenamenskega, ne-transparentnega prelivanja javnega denarja.

Zaradi vsega navedenega od vlade zahtevamo, da takoj preneha zlorabljati sredstva ZZZS za nenamensko porabo in poskrbi, da se vzpostavi normalna zdravstvena oskrba državljanov, ki ni povezana z epidemijo. Sistem se bo pa dolgoročno stabiliziral, ko bo denar sledil bolnikom, ne pa institucijam, kot se to dogaja sedaj.

0
Feed

Oddajte komentar