Zakon o Kobilarni Lipica ne rešuje sramote in propadanja turističnega bisera

Kobilarna Lipica je eden izmed ključnih dokazov, da država ne zna upravljati s svojim premoženjem ter pomembno kulturno dediščino. To stanje se stopnjuje v zadnjem mandatu, pri čemer je potrebno javnost kontinuirani spominjati na to, kdo in kako, s kakšnimi pomanjkljivimi kompetencami vodi SDH, naše skupno državno premoženje. Z novim zakonom o Kobilarni Lipica vlada tekstovno všečno le umetno spreminja status upravitelja, ki bo še naprej deloval v sistemu neučinkovitega političnega upravljanja.

Pri upravljanju Lipice gre enostavno za sramoto. Lipicanca ima naša država na vsakem promocijskem plakatu, za tem plakatom pa se skriva katastrofalna razgradnja turističnega bisera. V novem zakonu vlada sama priznava, da je bila Lipica bolje opravljana pred osamosvojitvijo Slovenije, kar je absurd brez primere. V preteklih letih se je upravljanje z Lipico politično razpelo med ministrstva za kmetijstvo, kulturo in gospodarstvo. Doživeli, smo že vse oblike upravljanja, nazadnje smo dobili javni zavod, ki ga danes vlada spreminja v državni holding v državni lasti, vse skupaj pa ima isti imenovalec: neučinkovitost, politično upravljanje brez jasnih kriterijev uspešnosti.


Predlagani zakon ima sicer načelno podporo številnih družbenih skupin, ki pa temelji na napačnih temeljih: vsi, ki zakon podpirajo, to večinoma počnejo na predpostavki, da slabše ne more biti. To ne more biti dobra osnova za takšen zakon. Preoblikovanje iz javnega zavoda v državno družbo ne zagotavlja, da se bo kaj spremenilo na boljše. Dobili bomo novo podjetje v državni lasti, kjer bodo vodilni imenovani po političnih kriterijih. Če bodo kriteriji kadrovanja enaki, kot za imenovanje vodstva SDH in drugih državnih podjetij, bo usoda Lipice za dodatnih nekaj let zapečatena..

Sistem upravljanja celotnega kompleksa Lipice bi morali urediti obratno od državnega političnega upravljanja. Na podlagi mednarodnega razpisa bi morali izbrati kredibilnega upravljavca celotnega kompleksa in mu v skladu z mednarodno prakso naložiti upravljanje z javnim interesom, ki je povezan s konjerejo in kulturno dediščino.


Slika: Fotoarhiv kobilarne Lipica

0
Feed

Oddajte komentar