volitve, Bojan Dobovšek, Marjan Šarec, odstop, korupcija, razvoj, Dobra država

Volitve: Dobra država se zavzema za popolno reorganizacijo vlade v 9 ministrstev

Današnji odstop predsednika vlade Marjana Šarca je vrhunec PR-ovske oblike vladanja, s katero se v javnosti prikriva nesposobnost, korupcijo in odsotnost dejanskega reševanja problemov državljanov. Predsednik vlade je s svojo potezo jasno pokazal, koliko so bile vredne volilne obljube in besede o stabilni vladi...

Svojevrsten slovenski politični fenomen je dejstvo, da je predsednik vlade odstopil dan potem, ko je »raziskava javnega mnenja« pokazala rast podpore vladi. To kaže na politično-medijske anomalije v slovenskem demokratičnem sistemu, v katerem so zabrisane dejanske relacije med posameznimi političnimi strankami, podporo javnosti, motivi in odločitvami politikov.


Predsednik vlade je odstopil, ko mu je »nezaupnico« z odstopom izrekel »njegov« finančni minister, ki očitno ni mogel več tolerirati populističnih in nestrokovnih odločitev, ki jih je generirala največja vladna stranka. Očitno je, da je predsednik vlade ugotovil, da z denarnimi bombončki posameznim družbenim skupinam, ob sicer popolni neoperativnosti vlade, do konca mandata ne more prikrivati odsotnosti realnih ukrepov za reševanje akutnih problemov države: čakalnih vrst v zdravstvu, razpadajoče organizacije zdravstva, neučinkovitega socialnega sistema, oskrbe starejših, gradnje stanovanj za mlade, sanacije obupne zunanje politike, nevzdržnega pokojninskega sistema, zamud pri ključnih infrastrukturnih projektih, akutnih težav na okolijskem področju..., zato se je odločil za »krizno« PR-ovsko potezo, ki mu omogoča osrednjo medijsko pozornost. Poleg nepripravljenosti za reševanje resnih vprašanj je odstop pokazal pravi obraz novih političnih vzorcev, pri katerih ni spoštovanja do koalicijskih partnerjev, še manj pa do volivcev.


V Dobri državi v primeru predčasnih volitev pričakujemo, da bodo pristojne institucije zagotovile ustavnost volitev v luči odločbe Ustavnega sodišča, ki je ugotovilo, da je 4. člen zakona o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v DZ, v neskladju z ustavo, kar so parlamentarne stranke v celoti ignorirale. Poleg tega pričakujemo enakopravno obravnavo političnih strank v medijih, tako v zakonsko definiranem predvolilnem obdobju, kot v času priprav na volitve.
Dobra država se bo zavzemala za popolno reorganizacijo vlade v 9 ministrstev v skladu s sodobnimi družbenimi potrebami. Za vlado, ki bo imela ambicijo in znanje, da bo Slovenijo popeljala med najuspešnejše države, kjer bo dobro delo dobro plačano, kjer bo poskrbljeno za bolne in starejše, mladim pa omogočena prihodnost.

0
Feed

Oddajte komentar