vojna, Ukrajina, Rusija, Putin, Janša, EU, zunanja politika, sankcije, Slovenija, Dobra država

Vojna v Ukrajini je posledica neracionalnosti, nerazsodnosti, fanatičnosti predsednika Rusije in tudi mlahave, nenačelne, hinavske politike EU

Poleg očitnega, neracionalnega, nazadnjaškega odločanja predsednika Ruske federacije, ki je očitno izgubil stik z realnostjo, aktualnimi problemi 21. stoletja, so aktualne vladajoče politične elite v državah članicah Evropske unije znova dokazale, da niso sposobne oblikovanja suverene, skupne evropske zunanje, varnostne politike, ki bi na prvo mesto postavila vitalne interese državljanov in gospodarstva EU.

Pod pretvezo miroljubnosti, demokracije služijo interesom globalnega kapitala, v tokratni Ukrajinsko-Rusko-NATO krizi zlasti interesom orožarske in energetske industrije. EU je s svojo mlahavo, servilno, hinavsko, nenačelno politiko poleg Libije, Sirije, Iraka, Afganistana sedaj so-ustvarila vojno žarišče na svoji vzhodni meji.

Poleg begunskega vala, ki se dogaja v tem trenutku, bo državljane EU ta kriza udarila z dodatnim valom podražitev energentov in hrane. Slednje bo dodatno negativno vplivalo na gospodarsko rast, višjo inflacijo, kar bo evropskemu (in tudi ameriškemu) gospodarstvu, ki se ne glede na PR sporočila vladnih predstavnikov, spopada z resnimi posledicami pogosto nestrokovnih in škodljivih COVID19 ukrepov.

Ob brutalnem, nepotrebnem izbruhu nasilja s strani Rusije žal celotna slovenska vladna in opozicijska parlamentarna garnitura ni sposobna resne, kritične analize stanja. Namesto, da bi podpirali, sprejeli resnično učinkovite sankcije, ukrepe z realnimi učinki ter vzporedno zahtevali od Bruslja močan diplomatski angažma z Rusko federacijo, v katerem bi naslovili tudi strahove pred dodatnim širjenjem NATO pakta na ruske meje, se vsa politično medijska histerija usmerja na trenutek, slike agresije, ki je seveda žalostno poglavje za ves svet in mednarodno pravno ureditev.

Cilj prizadevanj EU bi moral biti spoštovanje ozemeljske suverenosti in celovitosti Ukrajine v skladu z mednarodnim pravom z zagotovljeno avtonomijo t. i. uporniških ukrajinskih pokrajin. Rusko federacijo je potrebno na dolgi rok ohraniti kot pomembnega gospodarskega partnerja, pri čemer pa uporabiti vse demokratične vzvode za krepitev notranje demokracije te tvorbe.

Če kdaj, mora EU sedaj stopiti na pot odcepitve od arhaične, imperialistične zunanje politike
ZDA in svojo ekonomsko moč preliti v samostojno zunanjo politiko.

 

Slika: Reuters

0
Feed

Oddajte komentar