Bojan Dobovšek, zdravstvo, reforma, korupcija, vlada, Miro Cerar, Milojka Kolar Celarc

Vladni ukrepi na področju zdravstva so kot nalivanje vode v preluknjano vedro

Državni zbor je obravnaval novelo zakona o zdravniški službi, ki naj bi bila ključna za zmanjševanje čakalnih vrst. Po mnenju vlade gre za reformno zakonodajo, pri čemer je absurd, da se t. i. »reforma« sprejema po hitrem postopku, kar je vsebinsko in postopkovno nesprejemljivo za normalen demokratični proces

Očitno je, da je vlada, predvsem pa največja vladna stranka SMC, popolnoma odpovedala na področju nujnih sprememb v zdravstvu. Tri leta se v zdravstvu ni premaknilo nič. Čakalne vrste ostajajo, se celo povečujejo, javna naročila v zdravstvu so še vedno eden glavnih generatorjev sistemske korupcije, organizacija v zdravstvenih zavodih je več zaskrbljujoča, izgube se kopičijo, medsebojni odnosi ključnih ljudi v slovenskem zdravstvu so katastrofalni. Ministrica trdi, da ima vse pod kontrolo, premier ji kljub razpadanju sistema (zaenkrat) zaupa, koalicijski partnerji pa počasi oportunistično skačejo z vlaka. 


Namesto realnih rešitev, postavitve zdravih temeljev slovenskega zdravstva, ki mora postati zaupanja vreden in učinkovit »servis« slovenskih državljanov, se vlada poslužuje neučinkovitih kratkoročnih ukrepov, nepremišljenega »prelaganja« denarja iz ene vreče v drugo, ob tem pa bo glede na bližino volitev akutne probleme očitno poskušala kratkoročno zakrpati z dodatno finančno injekcijo v razpadajoč sistem (160 mio EUR?), kar dejansko pomeni škodljivo zlivanje davkoplačevalskega denarja v preluknjano zdravstveno vedro.


Slika: STA

0
Feed

Oddajte komentar