volitve, vlada, odstop, Miro Cerar, Dobra država, korupcija, drugi tir, SMC, SD, DESUS

Vladna koalicija je klavrno končala mandat, ki je bil razvojni prosti tek, maketa 2. tira pa je plastično razkrila koruptivno naravo razpadajoče vlade

Potrdila se je nesposobnost kadrovske ekipe in dejstvo, da vlada ni vladala že od samega začetka. Odstop predsednika vlade je le formalizacija dejstva, da je vladna koalicija razpadla že pred meseci, vlada pa dejansko »ni vladala« v celotnem mandatu. Odstop je samo nadgradnja predvolilne kampanje,.....

Potrdila se je nesposobnost kadrovske ekipe in dejstvo, da vlada ni vladala že od samega začetka. Odstop predsednika vlade je le formalizacija dejstva, da je vladna koalicija razpadla že pred meseci, vlada pa dejansko »ni vladala« v celotnem mandatu. Odstop je samo nadgradnja predvolilne kampanje, ki so jo začele vladne stranke z vlaganjem množice neusklajenih, všečnih »predvolilnih« zakonov, s katerimi so pokušale prikriti nestrokovno vodenje resorjev, politično kadrovanje, korupcijo in odsotnost resnejših strukturnih ter razvojnih ukrepov v preteklem mandatu.


Glede na dogajanja v koaliciji v zadnjih dneh in medijsko razkrivanje nestrokovnega delovanja številnih resorjev, je bilo samo še vprašanje časa, ali bosta iz koalicije prej izstopili SD ali DeSUS, ali pa se bo za končanje agonije odločila SMC.  Dramatično navajanje domnevnih razlogov za odstop predsednika vlade jasno kaže na neoperativno, nestrokovno naravo razpadle koalicije. Poleg pritiska sindikatov naj bi bila »kaplja čez rob« odločitev Vrhovnega sodišča o nezakonitosti financiranja vladne kampanje o drugem tiru in posledična ponovitev referenduma. Pri tem je potrebno spomniti, da je vlada sama podrla razmerja plač v javnem sektorju in od začetka mandata sama uničevala projekt drugega tira, pri tem naredila vsebinsko salto od nasprotovanja do fanatične podpore projektu. Poudariti je potrebno, da zakona o drugem tiru sploh nismo potrebovali, vlada je s tem prenesla odgovornost na poslance, ki so zakon podprli, v sporni obliki z nejasno finančno konstrukcijo, ki jo poosebljata tudi povsem nepotrebno podjetje 2TDK in nikoli pojasnjena vsebina sodelovanje z Madžarsko. 


Vlada si je z zgrešenim pristopom prek podjetja 2TDK, nepotrebnim posebnim zakonom in nezakonitim financiranjem kampanje, na kar smo opozarjali v stranki Dobra država, sama zmetala polena pod noge. Za minimiziranje škode, ki jo z nestrokovnim vodenjem projekta državi povzročila vlada Mira Cerarja, bo potrebno zgrešen zakon o drugem tiru nadomestiti z novim konceptom, s katerim se bo gradnja financirala neposredno in izključno iz državnih in evropskih sredstev, pri čemer je potrebno izpostaviti, da je to prevladujoč način financiranja projektov v EU.

Sicer smo v stranki Dobra država pripravljeni na volitve, v preteklih mesecih smo z lokalnimi odbori pokrili večino Slovenije, naslednji teden bomo ustanovili še lokalne odbore na Goriškem. Čez teden dni, v petek, 23. marca, bo Programska konferenca stranke potrdila celovit predvolilni program, v kratkem pa bodo zaključene tudi kandidatne liste stranke.


Slika: 2TDK

0
Feed

Oddajte komentar