Dobra država, Bojan Dobovšek, gospodarstvo, COVID-19, ukrepi, Branko Meh, Obrtna zbornica, korupcija

VIDEO: sredstev Evropske unije ni potrebno samo porabiti, ampak razvojno »uporabiti«

Na spletnem pogovoru/konferenci Dobre države, ki se ga je udeležil tudi predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Branko Meh, smo oblikovali predloge za večjo učinkovitost pomoči podjetnikom v času epidemije COVID-19 in razvojno črpanje sredstev Evropske unije. 

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice je poudaril, da je mnogo ukrepov vlade zasnovanih dobro, problem je pretirana birokracija, neenaka obravnava posameznih sektorjev in zamuda pri izplačevanju pomoči.

Kot je poudaril dr. Jaka Vadnjal, član vodstva stranke in finančni strokovnjak, je potrebno od koncepta »preživetja« čim prej obrniti k razvoju, za kar pa nujno potrebujemo operativne sektorske, izhodne, revitalizacijske strategije, ki jih zaenkrat ni. Ocena je, da se bodo številne panoge ob predvidenem koncu epidemije jeseni 2021 (optimistični scenarij) opomogle šele po nekaj letih.


V Dobri državi zahtevamo, da vlada čim prej objavi operativen spisek potencialnih strateških projektov, ki se bodo lahko financirali iz razvojne pomoči Evropske unije z upoštevanjem pogojev trajnosti in digitalizacije. K definiranju projektov je potrebno pozvati celotno družbo, namesto, da se ti potrjujejo v zaprtih krogih državne birokracije. Hkrati pričakujemo reorganizacijo sistema razdeljevanja sredstev Evropske unije. Sedanji dvostopenjski birokratski aparat Službe Vlade za razvoj in kohezijsko politiko v povezavi z sektorskimi oddelki po ministrstvih namreč pogosto onemogoča, da sredstva pridejo na pravi naslov.

0
Feed

Oddajte komentar