Miro Cerar, Bojan Dobovšek, Dobra država, Uber, taxi, prevozi, cena, zakonodaja, ministrstvo za infrastrukturo, Jernej Vrtovec, korupcija, plačilo, zavarovanje

VIDEO - "Siljenje" ministrstva za infrastrukturo z aplikacijo Uber nima veze z digitalizacijo, še manj z revitalizacijo ekonomije

Vlada poskuša na predlog ministrstva za infrastrukturo, podobno kot vlada Mira Cerarja leta 2016, spet na hitro vzpostaviti zakonske pogoje za prihod aplikacije Uber. To počne brez analize posledic na obstoječe prevoznike, brez upoštevanja izkušenj drugih držav, mest, kjer so storitve Uber zaradi sporne kakovosti storitev, pomanjkljive zaščite izvajalcev prevozov ter pravnih zapletov prepovedali. Na spornost aplikacije, ki je odmik od osnovnega smisla sodelovalnega gospodarstva, je že pred časom v Državnem zboru opozoril prof. dr. Bojan Dobovšek.

Spremembe zakona o prevozih v cestnem prometu, ki bi omogočile enostavnejše spletne storitve na področju prevozov bi bile dobrodošle, če bi se najprej lotile ustrezne ureditve obstoječih taxi služb, spoštovanje standardov, kakovosti in zaščite zaposlenih. Edini cilj predlagane novele zakona pa je ustvariti pogoje za prihod spletnih aplikacij tipa Uber. Te spremembe same po sebi niso sporne, če bi zagotavljale enakopravne pogoje za vse izvajalce na trgu prevoznih storitev, varstvo potrošnikov in zavarovanje izvajalcev storitev, zaposlenih. V nasprotju s tem se je ministrstvo pri utemeljitvi sprememb "skrilo" za splošnimi argumenti nujne digitalizacije in večje dostopnosti storitev za potrošnike. Ob tem ministrstvo zavajajoče trdi, da brez sprememb zakona ni možna digitalizacija in spletno plačevanje prevoznih storitev, čeprav prav to že nekaj časa v praksi omogočajo nekateri sedanji prevozniki.


Sedanja vlada zanimivo sledi spornim praksam vlade Mira Cerarja, ki je z Uberjem brez resnih analiz podpisala pismo o nameri, na kar je v Državnem zboru opozoril prof. Dr. Bojan Dobovšek v vprašanju predsedniku vlade (VIDEO). V vsakem primeru pa ministrstvo za infrastrukturo pozivamo, da se posveti ključnim ukrepom, projektom za revitalizacijo Slovenije po koncu epidemije, ne pa, da se ukvarja z obrobnimi, spornimi projekti brez jasnih pozitivnih posledic za gospodarstvo. 

0
Feed

Oddajte komentar