izjava,mediji,ivan gale, skupna lista,smiljan mekirac

Stranka Naša prihodnost Ivana Galeta in Dobra država Smiljana Mekicarja na državnozborske volitve s skupno listo Naša prihodnost in Dobra država

Spoštovani predstavniki medijev,

na današnji novinarski konferenci, ki je potekala v prostorih stranke Naša prihodnost v ljubljanskih Stegnah, so predstavili skupno listo Naša prihodnost in Dobra država. Tako bosta stranki Naša prihodnost, katere predsednik je Ivan Gale in stranka Dobra država, s predsednikom Smiljanom Mekicarjem, nastopili skupaj na prihajajočih državnozborskih volitvah.

 

VIDEO: NOVINARSKA KONFERENCA – skupna lista Naša prihodnost in Dobra država (povezava)

 

Ivan Gale je izpostavil problema korupcije, ki se zažira v vse pore družbenega življenja. Drugi pomemben vidik je transparentnost. “V politiko moramo vpeljati nove vzorce delovanja. Nikoli ne bom pristajal na neke čudne kompromise saj vemo, kam lahko ti pripeljejo. Mi ponujamo novo, svežo zgodbo, brez ozadij, ponujamo sami sebe, svojo energijo, svoje znanje. Smo povezana ekipa, delovna, prizadevna, ki vidi rešitev v povezovanju. Slovenija mora biti v prvi vrsti pravna in socialna država. Pravna država, ki zagotavlja spoštovanje človekovih pravic in se ne vmešava v delovanje institucij. Ter socialna država, ki omogoča dostojno življenje vsem. Prava socialna država je država, v kateri ni revščine! Slovenci si takšno državo zaslužimo,” je strnil svoje stališče predsednik stranke Naša prihodnost.

 

Povezovalni element je pretehtal tudi v stranki Dobra država: “Dobra država je temelj naše prihodnosti družbe, saj če ni temelja, se družba poruši. In naša družba se že nekaj časa ruši, ker se deli in izločuje, krepi se celo že sovraštvo. Zato je čas, da obnovimo in ponovno postavimo temelj, to je državo, dobro in pravno, da bo naša družba imela prihodnost. Verjamem, da ljudje čutijo, da je dobro, tisto kar je pravilno, da je dobro, tisto kar je pošteno, da je dobro, tisto kar je pravično, da je dobro, tisto kar nas bogati in da je lahko le to naša prihodnost. Zato je Dobra država rešitev za jutri, za Našo prihodnost, za vse nas – za skupni cilj, “ je zaključil uvodni predstavitveni del predsednik stranke Dobra država Smiljan Mekicar.

 

Lista Naša prihodnost in Dobra Država sta v svoje vrste že pridobili Zvezo za Dolenjsko in Gibanje SOS.

 

Svoje volilno telo pa vidijo v vseh tistih, ki so spregledali manipulacije, ki so se dogajale v zadnjih dveh letih in jim še ni videti konca. Večina težav, s katerimi se sooča Slovenija je posledica ne transparentnosti in korupcije. Največji sovražnik korupcije pa je preglednost porabe javnih sredstev.

 

V listi Naša prihodnost in Dobra država se zavzemamo za vzpostavitev državljanom prijaznega sistema nadzora porabe javnega denarja.

 

Vzpostaviti moramo sistem kjer lahko vsakdo izmed nas na preprost način z nekaj kliki na spletu preveri porabo javnih sredstev. Manj korupcije pa pomeni več sredstev za zdravstvo, socialo, šolstvo, mlade ter domove za starejše.

 

Po ocenah Mednarodnih organizacij v Sloveniji zaradi korupcije vsako leto izgubimo več kot 3 milijarde EUR. To je toliko, da bi lahko vsako leto zgradili 30 novih pediatričnih klinik. Ali pa vsako leto 6 novih Univerzitetnih kliničnih centrov ali vsako leto 150 domov za ostarele oziroma 500 novih telovadnic vsako leto.

 

Prav zato je korupcija ena ključnih težav razvoja Slovenije. Gre za denar vseh državljank in državljanov, zato moramo storiti vse, da se taka praksa konča. Poleg boja proti korupciji pa je cilj liste, da dosežemo socialno pravičnost in prenehamo z okolijsko brezbrižnostjo.
Zagovarjamo trajnostni razvoj našega majhnega in občutljivega okolja, odprto družbo znanja in inovacij temelječo na zaupanju, enakopravnosti in pravičnosti.

 

Novinarsko konferenco je zaključila podpredsednica stranke Naša prihodnost, mag. Violeta Bulc, z besedami, da premalo izkoriščamo človeški kapital. Slovenski narod vidi kot inovativnega, ki zna razmišljati in vidi priložnosti: »Vendar okolje, kjer bi se ta potencial lahko razvil, nikakor ne zaživi in se bomo kot lista med drugim zavzemali, da bodo tako mladi kot tudi starejši aktivno soustvarjali predvsem dodano vrednost. Pomembno je, da znamo dodano vrednost vračati ljudem«. Po besedah Bulčeve, ki so jih podprli tudi ostali sogovorniki, v Sloveniji ni dopustno da obstaja revščina.

 

Obe stranki imata podobne stične točke in se bosta na skupni listi Naša prihodnost in Dobra država zavzemali za:

  • pravno in socialno državo ki bo učinkovito poskrbela za »malega človeka«;
  • preglednost, ki je največji sovražnik korupcije in nepotizma;
  • svobodo govora in nov medijski zakon;
  • samooskrbo na vseh nivojih;
  • strokovne in sposobne kadre namesto politično nastavljenih, da pridobimo pregledne in učinkovite javne institucije;
  • reorganizacijo in preglednost ter dostopnost zdravstva.

Socialna varnost postaja vse večji problem tudi zaradi trenutnih razmer v svetu. Verjamemo v aktivno skupnost in se hkrati zavzemamo, da posamezniku, ki je gradnik slednje, omogočimo socialno-ekonomsko stabilnost. Tako bo lahko postal aktiven državljan, ki bo lahko vplival na odločitve, ki direktno učinkujejo na vse nas.

 

Na socialno varnost ima neposreden vpliv tudi samooskrba, ki je ena ključnih prioritet tega osnutka predloga programa. Nedopustno je, da se predvolilne bombonjere poznajo predvsem v žepih premožnih, in da porazdelitev teh sredstev ni ne sorazmerna, ne pravična. Socialna država bomo postali, ko bomo vsem posameznikom zagotovili možnosti za dostojno življenje, ne glede na njegov status. Kakovost družbe se najbolj odraža v odnosu do najranljivejših skupin. V skrbi za socialno državo je treba poskrbeti za solidarnost do različnih ranljivih skupin, od družin z nizkimi prihodki, brezposelnimi, upokojenci, prekarnimi delavci in drugimi marginalnimi skupinami.

 

Svoboda govora mora postati vrednota, ki je neposredno povezana z medijsko svobodo. Nova zakonodaja mora prvenstveno ustrezno zaščititi novinarje in domače medije pred politiko ter medijsko koncentracijo. Različni poskusi podrejanja, omejevanje delovanja medijev kot so kadrovanje na RTV, ustavitev financiranja STA, nakupi domačih medijev s strani tujih političnih zaveznikov aktualne vlade, pritiski in šikaniranja novinarjev morajo postati le slab spomin. Zato je ena ključnih prioritet, ki naj preplete vse sfere družbe, spoštovanje svobode govora. Ta omogoča in vzpodbuja javno razpravo in ne bo v nobenem primeru diskriminatorna ali celo diskreditatorna do posameznikov, ki postavljajo morda za koga »težka« ali »neprimerna« vprašanja.

 

Eno od bolj perečih vprašanj, ki zanima javnost, je zagotovo vprašanje obveznega cepljenja v povezavi s Covid-19. Dejstvo je, da je bilo pri tem narejene veliko škode, zato je vsaka debata o obveznem cepljenju ali prisilah k cepljenju s cepivi, ki niso prestala standardnih postopkov in varnostnih protokolov, škodljiva in zato nesprejemljiva. Cepljenje s tovrstnimi cepivi je izključno stvar odločitve posameznika. Ker je to tema, ki močno polarizira, se bomo aktivno zavzemali za široko in spoštljivo javno razpravo. Ker se tovrstvo cepljenje trenutno umešča tudi v shemo obveznega cepljenja, je naše stališče nujnost širše strokovne in javne razprave na podlagi argumentov ter dokazov, ne razmerij moči.

 

Ključno vprašanje tudi teh volitev bo, kakšna družba želimo postati. Javni diskurz na vseh področjih je potrebno dvigniti na spodoben in strpen nivo, da postane vzor odgovorne in demokratične družbe.

 

V kratkem bo tudi javno objavljena skupna kandidatna lista Naša prihodnost in Dobra država.

 

Za vsa dodatna pojasnila glede skupne kandidatne liste smo vam na voljo: mediji@nasaprihodnost.si

 

 

Foto, od leve proti desni: IVAN GALE, predsednik stranke Naša prihodnost; NATALIJA TRIPKOVIĆ,mag., podpredsednica stranke Dobra država; mag. VIOLETA BULC, podpredsednica stranke Naša prihodnost, SMILJAN MEKICAR, predsednik stranke Dobra država.

/Arhiv Naša prihodnost in Dobra država/

0
Feed

Oddajte komentar