Dobra država, Schengen, migranti, Bojan Dobovšek, Dobra država, korupcija, zunanja politika

Slovenija mora od Evropske komisije zahtevati odgovor, ali Schengenski sporazum velja, šele potem pa se opredeljevati do pristopa novih članic!

Nova Evropska komisija bi morala takoj razjasniti vprašanja okoli prostega pretoka ljudi, ki ga zagotavlja Schengenski sporazum. Ta je v tem trenutku le mrtva črka na papirju, kar dokazujejo notranje kontrole na številnih mejah znotraj EU, med drugim tudi na slovensko-avstrijski ter na slovensko-italijanski meji...

S tega vidika je vprašanje vstopa Hrvaške v Schengenski sporazum, ki ga za potrebe notranje politike umetno napihuje vladna politika, brezpredmetno, čeprav je pristop Hrvaške v strateškem interesu Slovenije. Seveda ob delujočem Schengenskem sporazumu, ki bi meje EU dejansko prestavil na vzhod. Dnevne obmejne kontrole na slovensko-avstrijski meji, pa tudi na mejah drugod po EU, dokazujejo, da je Schengenski sporazum mrtva črka na papirju. Sporazum aktivno uničuje tudi Slovenija z nepotrebnimi skupnimi patruljami na notranjih mejah z Italijo in Avstrijo. Sprejemanje novih držav v Schengen brez razjasnitve, ali ta sploh velja, je nesmisel in bo pomenil nove politične nestabilnosti znotraj EU.


Zato bi morala slovenska zunanja politika namesto neproduktivnega PR-ovskega zaostrovanja politike do Hrvaške, ki ga predstavlja namigovanje o blokiranju Hrvaške pri vstopanju v Schengen (to je tudi sicer povsem zgrešeno, saj se z vstopom Hrvaške zaradi pomanjkljivega nadzora njenih vzhodnih meja ne bodo strinjale druge EU članice), od ostalih evropskih partnerjev najprej zahtevati razjasnitev statusa Schengenskega sporazuma, kar je seveda povezano z definiranjem jasne in enotne migrantske politike.

0
Feed

Oddajte komentar