Dobra država, Bojan Dobovšek, ZDA, Afganistan, EU, migracije, kriza, talibani, Slovenija

Slovenija kot predsedujoča Svetu EU naj prevzame pobudo pri obvladovanju posledic razmer v Afganistanu

Slovenija mora kot predsedujoča Svetu EU v luči dogodkov v Afganistanu prevzeti pobudo in članicam EU predlagati ključne ukrepe za nevtralizacijo morebitnih negativnih posledic. Med temi so takojšnja učvrstitev nadzora zunanjih mej Unije in pospešitev prizadevanj za učinkovito obrambno organizacijo, ki bo steber operativne obrambe EU pred sodobnimi ogrožanji

O položaju v Afganistanu, kjer so talibani s politično-vojaško organizacijo v nekaj dneh prevzeli oblast, bodo danes na izrednem zasedanju razpravljali zunanji ministri članic EU. Ob tem pričakujemo, da Slovenija ne sledi samo očitno zgrešenim odločitvam največjih članic EU in zveze NATO, ampak zavzame jasna, samostojna, prepoznavna stališča, kar ji omogoča enakopraven položaj v teh asociacijah. S takšno aktivno politiko lahko Slovenija povrne del ugleda, ki ga je zapravila zaradi »izvažanja« notranje-političnih vprašanj na raven EU.


Odločitve ZDA in drugih vpletenih velesil glede Afganistana, ob pasivnosti EU, kažejo, da so odločevalske elite sledile drugim interesom, ne pa zagotovitvi varnosti in razvoju demokracije. To zahteva dodatno pozornost pri oblikovanju obrambno-varnostne politike Slovenije v naslednjih letih.


Kot predsedujoča EU naj Slovenija predlaga naslednje štiri ukrepe: 1. takojšnja okrepitev varovanja zunanjih mej EU ob solidarni pomoči vseh članic EU, okrepitev FRONTEX-a z boljšo organizacijo in dodatnimi kadri, 2. ponovna polna vzpostavitev režima Schengenskega sporazuma ob razumskem upoštevanju omejitev zaradi COVID-19, 3. pospešena organizacija operativne EU vojaške strukture za hitra posredovanja v regionalnih kriznih žariščih, 4. operativni mehanizem o odprtih vprašanjih glede vladavine prava, ki povzročajo nepotrebna trenja med članicami EU.


Slika: AFP

0
Feed

Oddajte komentar