interpelacija, Milojka Kolar Celarc, vlada, interventni zakon, Dr. Bojan Dobovšek, Dobra država, Dr. Miro Cerar, čakalne vrste, korupcija, javna naročila

Razprava o interpelaciji ministrice za zdravje je nesmiselna, saj je vlada z interventnim zakonom dejansko priznala, da na področju zdravstva ni naredila nič!

Napovedana 15-urna razprava o interpelaciji ministrice za zdravje je izguba časa tudi zaradi dejstva, da je odnos vladajoče elite, koalicije popolnoma degradiral sam institut interpelacije. Očitki na račun ministrice, pa naj bodo še tako dobro obrazloženi, ne vplivajo na ravnanje SMC ali predsednika vlade, ki živi v virtualnem svetu učinkovitosti njegove vlade...

Napovedana 15-urna razprava o interpelaciji ministrice za zdravje je izguba časa tudi zaradi dejstva, da je odnos vladajoče elite, koalicije popolnoma degradiral sam institut interpelacije. Očitki na račun ministrice, pa naj bodo še tako dobro obrazloženi, ne vplivajo na ravnanje SMC ali predsednika vlade, ki živi v virtualnem svetu učinkovitosti njegove vlade. Na katastrofalno stanje duha in način delovanja koalicije dodatno kažejo izjave koalicijskih partnerjev, DeSUS in SD, ki z ministričin delom »nista zadovoljni«, a interpelacije ne bosta podprli zaradi »bližine volitev« in, ker »ne želijo pomagati SDS«.


Naj spomnimo, da je bila ministrica deležna številnih očitkov strokovne javnosti od samega začetka mandata. Takrat jo je koalicija podprla z absurdnim argumentom, »da ji je potrebno dati čas«, sedaj pa jo še bolj absurdno podpira, »ker časa zmanjkuje«. Iz navedenega je jasno, da je edini cilj vladanja sedanje vlade ohranjanje dostopa do javnih sredstev, privilegijev in položajev ki jih omogoča izvršilna oblast.

Odsotnost nujnih reform, ki jih ministrica in vlada v posmeh državljanom napovedujeta iz tedna v teden že tri leta, odsotnost kakršnekoli reorganizacije, optimizacije delovanja javnih zdravstvenih zavodov, podaljševanje čakalnih vrst, ponavljajoče afere na pediatrični kliniki v Ljubljani, nadaljevanje koruptivnih praks pri javnih naročilih, netransparentno dogovarjanje s sindikati, izrazita negativna selekcija pri kadrovanju v vodstva in svete javnih zdravstvenih zavodov, načrtovana divja privatizacija nekaterih zdravstvenih storitev (MD Medicina)…, vse to ni dovolj, da bi koalicija resno razmislila o realnem stanju na ministrstvu za zdravje.

Namesto tega vlada ministrstvu dopušča nepotrebne, nepremišljene in nestrokovne investicije v javne zdravstvene zavode, neracionalne nabave opreme, katerih glavni cilj je kupovanje političnega miru na račun davkoplačevalcev. Pri tem te investicije potrjuje ministričina ad hoc investicijska komisija, ki za svoje delovanje nima osnovne pravne podlage.

Vladni pompozni PR-ovski projekt zmanjševanja čakalnih vrst, se je dodatnim sredstvom navkljub, spremenil v popolni fiasko, saj nagrajevanje zdravnikov ni sistemsko urejeno. Namesto poštenega plačila za povečan obseg dela, bolnišnice prakticirajo izdajanje dovoljenj za delo pri drugih izvajalcih. Tako lahko en zdravnik dela v svoji matični ustanovi in še pri petih ali več drugih izvajalcih. Posledica tega je, da se čakalne vrste še podaljšujejo, tveganja različnih zapletov pri bolnikih pa povečujejo.

0
Feed

Oddajte komentar