Dobra država, korupcija, maske, Janez Janša, kraja, proračun , Tarča, Bojan Dobovšek

Prvomajski intervju z dr. Bojanom Dobovškom

Žal je boj proti korupciji pri večini samo dnevni instrument diskreditiranja političnega nasprotnika, v realnosti je korupcija del koncepta obstoječih elit
Virus SARS-Cov-2 je tema, ki trenutno kroji našo usodo, kako na splošno ocenjujete ukrepe vlade, smo bili morda preveč ostri?

Posledice bodo vidne v gospodarstvu, zdravstvu, varnosti, predvsem pa na ljudeh in v njihovi kvaliteti življenja. Slovenska politika je iz tega, kot po navadi naredila poligon za neproduktivno ideološko obračunavanje in delitve na leve in desne, na kar v stranki Dobra država vseskozi opozarjamo. Če sledim stroki, ki je trdila, da moramo »sploščiti« krivuljo okužb in zagotoviti sposobnost zdravstva, da postopoma obravnava pomoči potrebne, je bila Slovenija uspešna.

»Skeptiki« glede dejanske nevarnosti korona virusa trdijo, da smo s preostrimi ukrepi povzročili preveč gospodarske škode, da bi zdravstvo lahko preneslo tudi več obolelih?
Res je, da so številke okuženih in obolelih v Sloveniji v primerjavi z drugimi precej nižje, pri odstotku mrtvih niti ne tako, ampak na pamet ocenjevati, kje bi bila ustrezna raven omejevalnih ukrepov, je nesmiselno. Vedeti moramo, da smo v veliki meri sledili drugim državam. Tudi jedro gospodarske škode je posledica globalnega zastoja, na katerega nismo mogli vplivati. Sedaj se moramo fokusirati na zagon družbe, gospodarstva, na področja, kjer dejansko lahko vplivamo, podjetniki, mikro in mala, družinska  podjetja, tu je vsako delovno mesto izrednega pomena.

Mednarodne institucije ocenjujejo, da gre za najhujšo gospodarsko krizo po zlomu 1929, v Sloveniji bi lahko BDP letos padel tudi do 10 %! Kako ocenjujete vladne ukrepe na področju pomoči gospodarstvu?
Koncept, ki ga je pripravila svetovalna gospodarska skupina vlade za reševanje nujnih likvidnostnih težav, je bil precej dober. Žal se kar nekaj stvari izgubilo v nepotrebni birokraciji in neživljenjskih pogojih. V Dobri državi smo se zavzemali za hitro, nebirokratsko pomoč vsem. Vlada je npr. na področju samozaposlenih zadeve zakomplicirala s pogojevanji, plačilom vseh davčnih in nedavčnih obveznosti. Drugi paket ukrepov, shema pomoči, predvsem garancij, namenjenih zagonu gospodarstva, sledi izkušnjam drugih držav, pogrešam pa večjo ambicioznost pri neposrednem angažiranju države, zagonu pripravljenih projektov, tudi kakšen operativni krizni razvojni sklad bi bil potreben. Mogoče transformacija DUTB in SDH v tej smeri. Skratka poenostavitev, učinkovitost… Izredno zahtevno pa bo področje turizma. Pri pomoči države velja slediti Danski, ki ne bo pomagala podjetjem v davčnih oazah. Glede na stanje pri nas pa bi se za pridobitev pomoči morali razkriti tudi lastniki. Kjer plačujejo davke, naj prosijo za pomoč.

Kako pa komentirate nejasnosti, očitke o korupciji na področju nabav zaščitne opreme?
Nobena kriza ni izgovor za korupcijo in finančno kriminaliteto. Problem v Sloveniji je širši in izvira iz sistemske korupcije. Na operativnih položajih so že leta ljudje, ki jih je mimo vseh strokovnih kriterijev imenovala izkrivljena politika. V času debelih krav to funkcionira, v času krize, ko je potrebno pokazati znanje, sposobnost, pa sistem razpada. Nastavljeni ljudje čakajo navodila »šefov«, varujejo svoj in njihov položaj. Ali pa se prodajo. Pri tem velja zakon molka, ki tistim, ki so tiho, omogoči enako ali boljšo službo v prihodnje. Javni interes je njihov zadnji motiv. Mi smo o problemu na tem področju javno opozarjali, vendar se nihče ne odzove. So pač naredili po svoje, naj nosijo tudi posledice. Izgovora za to sramoto ni.

Je pa ta t. i. afera z maskami korupcijo spet pripeljala med pomembne teme, je to lahko koristno?
Če bi bilo iskreno, bi bilo koristno. Te zadnje dogodivščine okoli nabav opreme kažejo na vrh ledene gore. To se dogaja vsak dan, razpisi se prirejajo, politiki vplivajo, imamo fiktivne projekte, fiktivna podjetja, ki kurijo javni denar.
Zdravstvo, energetika, infrastruktura, turizem, kultura… povsod. Lahko samo upam, da bomo vsaj začeli čiščenje na tem področju, ki nam vzame 3,6 milijarde evrov na leto. To je znesek za en resen proti korona paket, tretjina državnega proračuna. Žal je boj proti korupciji pri večini samo dnevni instrument diskreditiranja političnega nasprotnika, v realnosti je korupcija del koncepta obstoječih elit. En dan imamo Tarčo na temo, drugi dan je vse pozabljeno. Se pa iz poročanja v zvezi z nabavo zaščitne opreme vidi, kako pomembno je, da bi novinarji svoje zgodbe pred objavo preverili. Res za njih ne veljajo taka pravila kot v kazenskem postopku, je pa delo vseeno podobno delu kriminalistov. Osnovno je, da se informacije pred objavo preveri.

Bo ta afera z maskami po vašem pozabljena?
Ne bo, ker jo kurijo opozicija in mediji. Lahko razumemo, da stranke zagovarjajo svoje ljudi, problem pa je, če se dvojna merila in neenaka obravnava prenese na državne institucije. V delujoči pravni državi institucije strokovno opravijo svoje delo, vključno s finančnimi institucijami, ki delujejo po načelu sledenja denarja.

Kaj pa mediji, ste izredno kritični?
Seveda, mediji so velik del problema naše družbe. Vtis je, da so postali podaljšana roka političnih opcij. Javna televizija se izgublja v nekem političnem aktivizmu, za katerega ni zadolžena. Trenutna struktura zaposlenih determinira
njihov program. Neodvisnost ne pomeni zaščite osebnih mnenj, ampak odgovornost za objektivno poročanje. Problem je, če se pod plaščem medijske svobode z izgovarjanjem na uredniško politiko objavlja neresnice, priča pa smo bili celo očitkom o prejemu plačila za (ne)objavo prispevkov. Novinarji morajo ravnati v skladu z novinarskimi standardi ne glede na lastništvo medija.

Ste za predčasne volitve?
Brez sprememb medijske in volilne zakonodaje volitve ne bodo ničesar spremenile. Državni zbor bi moral poskrbeti, da bomo vse stranke, ki izpolnijo pogoje za udeležbo na volitvah, resnično enakopravne, tako v zasebnih kot v javnih medijih. »Navijanje« za trenutnega izbranca v medijih in anketah, ki usmerjajo javno mnenje, je ogromna anomalija demokracije. Ne vem, zakaj se obstoječe stranke tako bojijo enakopravnosti v medijih. Naše stališče je, da je vodenje države resna stvar. Žal pa volitve postajajo medijski show in izbor je temu primeren. Je pa naivno potem od showmana pričakovati resno politiko.

0
Feed

Oddajte komentar