referendum, drugi tir, Miro Cerar, korupcija, Bojan Dobovšek, demokracija, ljudska volja, investicija

Prizadevanja vlade za čim nižjo udeležbo na referendumu so v nasprotju z osnovnimi demokratičnimi temelji naše države

Odločitev vlade in vladne koalicije, da se referendum o zakonu o drugem tiru med Koprom in Divačo izvede 24. septembra in ne skupaj z volitvami predsednika Republike ni samo neodgovorna odločitev zaradi negospodarne porabe davkoplačevalskega denarja. 

Takšno ravnanje vlade je v nasprotju s samim namenom instituta referenduma in demokratičnimi temelji Republike Slovenije. Ne glede na motive posameznih, koalicijskih ali opozicijski strank, bi moral biti cilj odgovorne politike spoštovanje volje volivcev, ki so v skladu s slovensko zakonodajo sprožili pobudo za referendum, kar pomeni tudi prizadevanja za čim višjo udeležbo in s tem jasnost, transparentnost in demokratičnost odločitve. Vlada želi z načrtnim »drobljenjem« volje volilnega telesa, ki iz izkušenj ni naklonjeno večkratnim, pogostim odhajanjem na volišča, rušiti pomen neposrednega odločanja volivcev. Dejstvo je, da so to počele tudi druge vlade v preteklosti, a to ne zmanjšuje spornosti delovanje obstoječe vlade.


Nesprejemljiv, podcenjevalni odnos vlade do volivcev se jasno kaže tudi v popolnem ignoriranju dejstva, da bo odločanje o zakonu o drugem tiru dejansko potekalo. Vse postopke sporne investicije v drugi tir izvaja naprej, kot da je rezultat že v naprej znan ali nepomemben. To je še en v vrsti dokazov, da se dejanska moč v Sloveniji neustrezno koncentrira v izvršilni oblasti in z njo povezanimi lobističnimi krogi. Državni zbor je postal klub vladnih statistov, ki nekritično dviguje roke, volja ljudstva pa moteč faktor pri izvajanju projektov lobističnih krogov.


Foto: trasa spornega drugega tira; www.drugitir.si

0
Feed

Oddajte komentar