Dobra država, dr. Bojan Dobovšek, volitve, Rusija, zunanja politika, diplomati, izgon

Primer "Rusija" opozarja na popoln razpad zunanje politike in odmik ob strateških nacionalnih ciljev

Demokratični svet z izgonom ruskih diplomatov izkazuje enotnost in protest zoper nasilje in aroganco velesile, ki želi ohranjati svoj vpliv v svetu z grožnjami in ustrahovanjem. Dejanje je simbolično sporočilo ki se mu mora smiselno pridružiti tudi Slovenija, kot del svobodoljubnega sveta, ki mu pripada....

Rusijo, ki seveda ostaja prijateljska država Slovenije in pomemben gospodarski partner, moramo pozvati k polnem in iskrenem sodelovanju pri razjasnitvi umorov, ki so pretresli Veliko Britanijo in svet. Slovenija mora v zunanji politiki končno zavzeti načelno stališče, ki bo v skladu z nacionalnimi interesi. Če je večina demokratičnih evropskih in svetovnih držav ocenila, da je izgon ruskih diplomatov primeren ukrep, potem je to nedvomno utemeljen razlog da se jim pridružimo, seveda na primeren način in ob upoštevanju specifičnih nacionalnih interesov države. Dejstvo pa je, da v mednarodni politiki nujno potrebujemo jasno podporo predvsem v primeru arbitraže s Hrvaško, s preživeto politiko »neuvrščenosti« in izogibanja jasnim stališčem pa se od ključnih držav, ki bi nam to podporo lahko dale, vsak dan bolj oddaljujemo.


Ob popolnem razpadu kredibilne zunanje politike, ki je posledica nestrokovnosti, položajske korupcije in politične privatizacije ministrstva za zunanje zadeve, je potrebno opozoriti na razgradnjo obveščevalne dejavnosti, ki je še kako pomembna pri zagotavljanju in zaščiti nacionalnih interesov na varnostnem, političnem in gospodarskem področju. Pri nas se vlada tega ne zaveda, saj je z spornim kadrovanjem direktorja SOVE, ustvarjanjem nemogočih razmer za delo obveščevalcev, povzročila nepotrebno stavko in s tem ogrozila varnost države.


Slika: Reuters

0
Feed

Oddajte komentar