EU, Slovenija, predsedovanje, Janez Janša, korupcija, STA, Von Der Leyen, Bojan Dobovšek, Dobra država

Predsedovanje Svetu EU ne sme biti dodaten poligon notranjega boja za oblast

Slovenija danes prevzema vodenje Sveta EU, ki pomeni pomemben prepoznavni element države. Gre za veliko odgovornost in hkrati priložnost, da Slovenija utrdi, popravi svoj ugled in prepoznavnost. Zaradi navedenega vse politične stranke pozivamo, da ne mešajo medsebojnih, tudi osebnih zamer, ideoloških razlik z nacionalnim interesom, da prenehajo z »izvozom« notranjepolitičnih frustracij na mednarodno raven, saj s tem primarno škodujejo državljanom Slovenije.

Uspešnost Slovenije pri predsedovanju je potrebno ocenjevati pri doseganju ključnih ciljev, ki so se glede na pandemijo COVID-19 napisali sami: revitalizacija EU gospodarstva po dolgotrajnem omejevanju normalnega življenja, pripravljenost na morebitni četrti val jeseni 2021 in usklajeno nastopanje držav EU. Žal je tudi praznovanje 30 let samostojnosti pokazalo, da so pri notranje-političnem obračunavanju padle vse meje normalnosti in spodobnosti, saj se za kratkoročne politične cilje z vseh strani izkorišča ugled naše države.


Vse politične akterje zato pozivamo, da prenehajo z izvozom notranje-političnih vprašanj na mednarodno raven, predvsem pa enostranskim potenciranjem obsega, vsebine določenih vprašanj. Priložnosti za politično obračunavanje je več kot dovolj doma, nenazadnje bodo v kratkem volitve v Državni zbor, kjer se bodo, upamo enakopravno, soočila stališča vseh, ki se bodo kvalificirali za sodelovanje na volitvah.

0
Feed

Oddajte komentar