Dobra država, korupcija, turizem, zima, smučanje, Bojan Dobovšek

Poziv vladi za zagotovitev pogojev za vsaj delno obratovanje smučišč in spremljajoče infrastrukture

Zimski centri, podjetja, ki se ukvarjajo z zimskim turizmom so naslednja v vrsti, deloma tudi neproporcionalnih, ukrepov v zvezi z epidemijo COVID-19. Ne glede na trenutni položaj v zvezi s COVID-19, od vlade in NIJZ pričakujemo, da opredelijo ukrepe, priporočila, ki bodo zagotovila vsaj delno obratovanje tega dela gospodarstva, hkrati pozivamo k vsaj delnemu odprtju gostinskih in nastanitvenih obratov v vsej državi, saj ti po podatkih NIJZ nikoli niso bili glavni vir okužb.

Smučišča, gorski centri, ki ponujajo širok spekter aktivnosti, so del športno-rekreativne infrastrukture, ki ob spoštovanju določenih ukrepov ne morejo biti pomemben generator širitve virusa SARS-CoV-2. Narava slovenskih smučišč je lokalne, rekreativne narave, večina infrastrukture omogoča ustrezno spoštovanje ukrepov, ki ne bodo nič slabši od ukrepov v trgovinah, na bencinskih servisih.


S tega vidika vlado pozivamo, da se ne pridruži akciji, pobudi italijanske vlade, ki poziva k zaprtju vseh smučišč v srednji Evropi do januarja 2021. Ta poziv Italije sicer razumemo, ker so njihovi centri, z obsežnimi gondolskimi in drugimi zaprtimi, prireditvenimi prostori, dejansko vir širjenja COVID-19, kar se je pokazalo v prvem valu epidemije. Ob tem slovenski operaterji, v dobri veri, v tem trenutku, vlagajo veliko sredstva v zasneževanje. To jim bo treba povrniti, če obratovanje ne bo mogoče.


Glede na večmesečno omejevanje rekreativne dejavnosti državljanov je omogočanje tradicionalne zimske rekreacije na prostem, ki jo za državljane Slovenije pomeni smučanje, pomemben del vzdrževanja fizičnega in psihičnega zdravja državljanov vseh starosti. Poznavajoč strukturo slovenskih smučišč in zglede v Republiki Avstriji predlagamo naslednje ukrepe, ki bodo zagotovili vsaj delno obratovanje zimskega turizma: 1. vstopanje na dvosedežnice, vlečnice, samo za eno osebo; 2. vstopanje na 4 – ali več sedežnice za dve osebi z obvezo, da sedita največ dve osebi osebi skrajno levo in desno; 3; vstopanje v kabinske žičnice s kapaciteto do 6 oseb za eno osebo; 4. vstopanje v kabinske žičnice (nihalke) s kapaciteto več kot 20 oseb po režimu 1 oseba na 6m2. Ob navedenem se v čakalnih vrstah na naprave spoštuje razdalja 2 metra, prav tako v gostinskih lokalih na smučišču, ki so v začetku sezone, do umiritve razmer v zvezi s COVID-19, odprti samo v sistemu »take away«, ob upoštevanju razdalje 2 metra na terasah gostinskih lokalov.


Slika: Bojan Dobovsek

0
Feed

Oddajte komentar