Dobra država, Julian Assange, aretacija, EU, žvižgači, Bojan Dobovšek, Peter Golob

Poziv Vladi RS k obsodbi aretacije novinarja Juliana Assangea

V Dobri državi pozivamo Vlado RS k obsodbi aretacije novinarja Juliana Assangea in opozarjamo na mnenje št. 54/2015 Delovne skupine za arbitrarno pridržanje v okviru Organizacije združenih narodov. V stranki Dobra država smo zaskrbljeni zaradi aktualnega ravnanja ekvadorskih in britanskih oblasti, ki so v usklajeni akciji novinarju in ustanovitelju Wikileaks Julianu Assangeu odvzele azilno zaščito in nato še prostost.

S tem so ga omenjene oblasti izpostavile tveganju izročitve ZDA, kjer mu ne more biti zagotovljeno pravično in neodvisno sojenje v zvezi z očitki ameriške administracije, da je razkrival državne skrivnosti.  Pred leti je skupina petih pravnih strokovnjakov Delovne skupine za arbitrarno pridržanje v okviru Organizacije združenih narodov v svojem mnenju št. 54/2015 jasno ugotovila, da je bila Julianu Assangeu v nasprotju z mednarodnim pravom arbitrarno kratena svoboda ter pozvala švedsko in britansko vlado, da mu zagotovita varnost in osebno integriteto ter pravico do svobode gibanja. Ocenila je celo, da je Assange upravičen do odškodnine. 


Zaščita novinarjev in žvižgačev je temeljni postulat demokracije, zato je tovrstno ravnanje z novinarjem v eni od držav članic EU hud udarec za evropske vrednote in vladavino prava. Od Vlade Republike Slovenije pričakujemo, da bo ravnala skladno s sprejeto Strategijo zunanje politike RS, v kateri sta kot prednostni področji zunanje politike določeni tudi človekove pravice in mednarodno pravo, ter odločno obsodila ravnanje britanskih oblasti in jih pozvala k spoštovanju mnenja št. 54/2015 Delovne skupine OZN za arbitrarno pridržanje.


Slika: Reuters

Poziv Vladi RS
0
Feed

Oddajte komentar