Bitcoin,kripto valute, ICO, zakon, dr. Bojan Dobovšek, ureditev, varovanje potrošnikov, izgube, dobički

Poziv vladi k ureditvi trga kripto valut in ICO financiranja ob ustreznem informiranju javnosti glede tveganj pri tovrstnem poslovanju

V zadnjem času se v javnosti pojavlja evforija glede poslovanja s kripto valutami, domnevno velikih dobičkov in projektov, ki se financirajo prek t. i. ICO-jev (Initial Coin Offerings)....

V zadnjem času se v javnosti pojavlja evforija glede poslovanja s kripto valutami, domnevno velikih dobičkov in projektov, ki se financirajo prek t. i. ICO-jev (Initial Coin Offerings), kjer investitorji za podporo projektu kupijo »coin« oziroma »token« in upajo, da bodo na e-menjalnicah (ob razvoju in uspehu projekta) dosegli višjo ceno. Vse te poslovne operacije so za zdaj popolnoma neurejene in zahtevajo hitro regulativno ukrepanje vlade in zaščito potrošnikov.


Javnost z razmeroma malo poslovnega znanja o dejanskem ozadju kripto trga večinoma upa na visoke dobičke, o katerih poročajo mediji. V ta namen investirajo tudi nesorazmerno visoka sredstva, s čimer ogrožajo svoj socialni položaj. Sama tehnologija blokovskih verig je nedvomno prinesla veliko sprememb v naše življenje in spremenila načine prenosa sredstev, informacij in osebnih podatkov. Kripto valute ponujajo nekatere možnosti, ki jih klasično bančništvo ne.

Zagovorniki kripto valut izpostavljajo kot ključne elemente ideologije tisto, kar predstavlja Bitcoin: decentralizacija (koda je javna, ne obvladuje jo ena entiteta, banka ali država), minimalni oz. zanemarljivi stroški transakcij, neposreden in absoluten nadzor nad lastnimi sredstvi, izvajanje transakcij brez posrednika. Sam razvoj kripto tehnologije pa poleg začasnih visokih dobičkov prinaša precej problemov: vprašanje o odgovornosti v primeru zlorab, kako nadzirati razvoj kode, kdo bo to počel, možnosti zlorab, ICO manipulacije, mnogi umetni, navidezni neresnični projekti, s katerimi želijo nekateri le hitro obogateti, ne nosijo pa vsebine ali namena po realizaciji obljubljenega, kar lahko kaže na elemente Ponzijeve sheme. Prav tako ostajajo nerazčiščena vprašanja varnosti podatkov, predvsem socialni inženiring, kot tudi vprašanja pranja denarja in plačilo davkov, kar je značilno za »beloovratniško« finančno kriminaliteto. Kdo in, v kateri državi bo reševal morebitne spore in, kdo bo odgovarjal za premoženje posameznikov v tem trenutku namreč ni jasno?

Zato z vidika posameznika kripto valute predstavljajo tveganje, ki ga pogosto ne prepozna ali razume, saj so pričakovana nihanja cen izjemna in nepredvidljiva. Še večje tveganje predstavljajo novi projekti, sodelovanje pri ICO-jih (gre za množično financiranje) je tvegano početje - še posebej če se zavedamo, da gre za projekte, ki bodo morda zaživeli šele čez leto, dve, tri.. Z vidika države se pojavlja vprašanje pravno-davčnega statusa kripto valut, regulacije ICO-jev, regulacije in nadzora nad transakcijami, kripto valute so tudi odlična možnost za skrite, nelegalne transakcije.


Slika: www.bitcoin.com

0
Feed

Oddajte komentar