ankete, raziskave, Dobra država, vlada, politika, korupcija, Janez Janša

Poziv k moratoriju na izvajanje anket o priljubljenosti političnih strank v času epidemije

V dneh izrednih razmer zaradi epidemije COVID-19 mediji objavljajo ankete o priljubljenosti političnih strank, kar pomeni dodatno anomalijo v objektivnem informiranju javnosti. Zato v Dobri državi pozivamo medije, da se tega vzdržijo, saj podatki, zaradi izrazito asimetričnih medijskih informacij, ne odražajo realnega razpoloženja v javnosti.

V Sloveniji so ankete, raziskave javnega. že v temelju neurejeno področje, pod pretvezo strokovnosti in neodvisnosti namreč pogosto usmerjajo javno mnenje, namesto, da bi ga merile. To potrjuje dejstvo, da razen izjem, v Sloveniji večina merilcev javnega mnenja ni članov mednarodnega združenja ESOMAR, ki zagotavlja minimalno preglednost delovanja. Zaradi navedenega smo že predlagali zakonske rešitve, ki bi zagotavljale osnovno kredibilnost in preglednost objav anket.


V času epidemije, ko so določeni politiki nadpovprečno izpostavljeni, je izvajanje anket strokovno in etično neustrezno. Tudi zaradi tega, ker del politikov krizo in dnevni dostop do medijev izkorišča za nekritično samo-promocijo. Dnevno »slikanje« ministrov, ki imajo sicer jasno definirane, drugačne strokovno-politične zadolžitve, ob letalih, tovornjakih, viličarjih, paketih opreme…, in kriznih »dobrotnikov« je najbolj nazoren prikaz zlorabe javne funkcije in krize v promocijske namene.

Celotno sporočilo
0
Feed

Oddajte komentar