COVID-19, Dobra država, Bojan Dobovšek, pogovor, vlada, Janez Janša, projekti, kriza

Poletni "korona" pogovor, prof. dr. Bojan Dobovšek, predsednik Dobre države

"Glede na težko gospodarsko jesen pričakujemo zagon projektov, ki bodo zaposlovali ljudi, neko življenjskost in realnost pri obravnavanju problemov, povezanih s COVID-19. Pa veliko manj razprav o preteklosti."

Državljani so dobili bone za nočitev z zajtrkom, pred tem upokojenci dodatke, študentje tudi, dodatki so bili izplačani v javnem sektorju, čakanje na delo na domu se je podaljšalo. Imamo skoraj idealno poletje. Navidezno se cedi med in mleko. Nihče se ne sprašuje, kdo bo to plačal? Statistični urad ne objavi podatkov o padcu BDP, vlada ne predstavlja podatkov o stanju v proračunu… Ta pravljica se bo za tiste, ki verjamejo v pravljice, končala, 90.000 nezaposlenih je ne živi, pa številni, ki s strahom čakajo jesenske odločbe o odpovedi delovnega razmerja, tudi ne. Ne, stanje ni normalno, takšne države in življenja si ne želimo..


Kako ocenjujete delo vlade v tem čudnem, "koronskem" obdobju?
Enostavni ukrepi na področju gospodarstva sledijo splošnemu trendu ukrepom v EU. Navzven izgledajo privlačni, v bistvu pa se veliko izgublja v birokraciji in korupciji, kot vedno v Sloveniji, sploh shema kreditiranja za mala in srednja podjetja. Uničili so tudi številne samozaposlene, ki so izpadli iz neživljenjskih birokratskih shem. To je nesprejemljivo! Jeseni bo počil mehurček virtualne Covid-19 normalnosti in potrebna bo resna politika, ne pa piarovsko kreativno razlaganje normalnosti.


Ne moremo mimo protestov proti vladi, ki so sicer pojenjali v skladu s približevanjem turistične sezone?
Protesti so legitimni, ampak se usmerjajo na napačne zadeve. Namesto vsebinskega nasprotovanja proti sistemski korupciji, neustreznemu upravljanju države, je vse usmerjeno nasprotovanju »liku« trenutnega predsednika vlade, kar kaže na jasno politično sponzorstvo teh protestov. Naj gredo na volitve in ga snamejo z oblasti. Demokracija se ne izvaja na cesti, če institucije demokratične države delujejo. In pri nas glede volitev večinoma delujejo, razen medijske asimetrije in zlorabe anket javnega mnenja, na katere opozarjamo vsak dan.


Kako pa se vam zdi upravljanje vlade z nevarnostjo COVID-19?
Očitno se sledi drugim državam in uvaja podobne ukrepe, vendar se premalo upošteva specifiko naše države in preveč interese vplivnih. Sam se držim vseh pravil. Vendar pa je iz vedenja vladajočih dostikrat vtis, kot da zadeve ne bi jemali resno, od ne-nošenja mask do neupoštevanja potrebne razdalje. Ob dnevnem bombardiranju s podatki samo glede Covid-19 se zdi, da se nakopičenih težav v zdravstvu, od javnih naročil do čakalnih vrst, ne rešuje. Glede na podatek, da v Sloveniji zaradi drugih bolezni vsak dan umre okoli šestdeset ljudi, ne bi smeli zanemarjati drugih bolezni. Naj NIJZ objavlja podatke o vseh boleznih v Sloveniji, ne samo navijaško shemo okoli Covid-19. To smo že večkrat zahtevali. Ni odziva. Žal. Potrebujemo celotno sliko stanja.


Jeseni se obeta obsežna debata okoli nove medijske zakonodaje, se vam zdijo »napadi« vlade na javno RTV upravičeni?
Te napade razumem kot neko frustracijo, ki je posledica neuravnoteženega poročanja. Žaljiv besednjak je seveda nesprejemljiv, enako napadi na novinarje. Smo pa v Dobri državi že pred  letom predlagali nujne spremembe, ki bi vsaj v predvolilnem obdobju zagotovile enakopravnost političnih strank. Tega sedaj dejansko ni. RTV Slovenija ni neodvisna od javnosti in ni last posvečenih zaposlenih. Zakonska obveznost RTV je, da zagotavlja verodostojne in nepristranske informativne oddaje, s katerimi celovito obvešča. Čakamo zadnji predlog ministrstva za kulturo, ki bo pokazal, ali z demokratizacijo javnega medija mislijo resno, ali hočejo samo obrat v poročanju v svojo smer.


Medije polnijo novice o domnevno koruptivnih dejanjih kmetijske ministrice. Kaj vi menite o tem?
V državah z razvito demokracijo oseba, za katero je protikorupcijska institucija ugotovila da je trikrat kršila zakonodajo, ne bi mogla postati predsednik stranke, še manj pa minister. Če potem novinarji odkrijejo še korupcijska tveganja, bi takšna oseba odstopila sama, saj to škoduje ugledu stranke in se bojijo kaznovanja volivcev na volitvah. V Sloveniji so volivci, kljub koruptivnim ravnanjem pri javnih naročilih v zdravstvu in gradbeništvu, projektu TES 6, bančni luknji in še bi lahko naštevali…. izvolili iste stranke, ki so bile v to vpletene. Ministrica očitno pričakuje, da volivci takšna ravnanja v resnici podpirajo. Pozabili ste tudi na njene koruptivne akrobacije na projektu SRIPT, kjer gre za veliko hujše kršitve, kot plačevanje sobe, kosila… Ministrica za kmetijstvo pravi, da je potrebno postaviti jasna merila glede funkcionarjev in daril. Očitno ne pozna slovenske zakonodaje, ki je precej jasna. Priporočamo, da si jo preberejo tudi vsi, ki poskušajo zrelativizirati to koruptivno zadevo in opravičevati svoje lumparije z lumparijami drugih. To je enostavno nesprejemljivo! Je pa res, da je potrebno obravnavati vse enako, trenutna ministrica očitno ni edina, ki je kršila osnovne standarde javnega delovanja. O tem govorimo, ko izpostavljamo, da 3,6 milijarde na leto izgine v koruptivnih dejanjih.


Kaj bi morala biti prioriteta vlade v naslednjih mesecih?
Glede na težko gospodarsko jesen pričakujemo zagon projektov, ki bodo zaposlovali ljudi, neko življenjskost in realnost pri obravnavanju problemov, povezanih s COVID-19. Pa veliko manj razprav o preteklosti. Menim, da Slovenija potrebuje cilj, cca. 10 strateških projektov, ki bodo združili vse, zagotovili delovna mesta, socialno varnost, neko prihodnost sodobne Slovenije. To smo v Dobri Državi že pripravili in bomo predlagali vladi. Pa seveda ureditev stanja na področju oskrbe starejših, ki je nacionalna sramota, ter poskrbeti, da mladim ne bo potrebno odhajati v tujino.

0
Feed

Oddajte komentar