Dobra država, Ljubljana, mestni odbor, kripto valute, bitcoin, zakonodaja, korupcija, črni trg

Pogovor o kripto valutah po ustanovitvi mestnega odbora v Ljubljani

Smo slovenski državljani nadpovprečno nagnjeni k iskanju inovativnih idej za oplemenitenje premoženja? 6. februarja je bil v Ljubljani ustanovljen Mestni odbor stranke Dobra država, ki mu je sledil aktualni pogovor na temo kripto sveta, razpadanja finančnih balonov in urejanja tega področja...

Na pogovoru so sodelovali dr. Jaka Vadnjal, predsednik uprave hranilnice Lon in poznavalec kripto področje ter član jedrne ekipe stranke Dobra država, njen predsednik, dr. Bojan Dobovšek in predsednik mestnega odbora v Ljubljani Smiljan Mekicar. Za področje kripto valut in tudi trendnega ICO (Initial Coin Offering) financiranja je dr. Vadnjal izpostavil veliko nepoznavanje, naivnost in v določeni meri tudi »čredni nagon«, ki ljudi vodi v neracionalno investiranje brez poznavanje ekonomskih, pravnih ozadij posameznih poslov. Izpostavil je tudi zanimivo družbeno, zgodovinsko nagnjenost slovenskih državljanov k iskanju rešitev in načinov za hitro oplemenitenje svojega premoženja, pri čemer je navedel primere razvpite piramidne igre »Catch the Cash« in številne primere t. i. mrežnega marketinga, nenazadnje je elemente vsega navedenega možno najti tudi v najemanju kreditov v švicarskih frankih in ignoriranje potencialnih tveganj takšnih poslov. 


Vendar pa je za razliko kripto in ICO področja, bančni sistem močno reguliran, v primeru zlorab lahko državljani poiščejo pravico na sodiščih, kar se v zadnjem času odraža v pravni praksi. Rešitev zato ni popolna »kriminalizacija« inovativnih idej in tehnologij, ampak njihovo ustrezno reguliranje ter vzporedno ozaveščanje javnosti, potencialnih uporabnikov, potrošnikov.

Predsednik stranke Dobra država dr. Bojan Dobovšek je v izpostavil trenutno nevzdržno pravno stanje na tem področju, saj v primeru morebitnih zlorab, izvajanja slabih poslovnih praks, tožb niti ni jasno, koga bi lahko tožili, pravo katere države bi se pri tem uporabljalo. Obstoječe »sivo« območje predstavlja tudi tveganja določenih nelegalnih poslov, pranja denarja, kar bo potrebno urediti na globalni ravni. V vsakem primeru bo ureditev tega področja zahteven zalogaj za naslednjo vlado.

0
Feed

Oddajte komentar