Dobra država, Slovenila, Bojan Dobovšek, Korupcija, EU, Janez Janša

Oprostitev plačevanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za čas epidemije

Danes bo verjetno potrjen nov minister za zdravje, ki ima (glede na pravni rok trajanja vlade - 1 leto) tri glavne naloge: 1. obvladanje epidemije COVID19, 2. preprečevanje morebitnega tretjega vala in zagotovitev zdravstvene oskrbe državljanov, 3. zmanjševanje sekundarnih posledic epidemije ter čakalnih vrst.

V Dobri državi pričakujemo, da se v naslednjih dneh dokončno definira progam pravočasnega cepljenja za vse, tudi za tiste, ki bodo že cepljeni in bodo potrebovali preventivno cepljenje za morebitni jesenski drugi val, kar bo zagotovilo zaščito najranljivejših. O cepljenju jesenskega vala se ne govori nič, kar je nesprejemljivo.


Naloga ministra je, da opredeli program zmanjševanja sekundarnih posledic epidemije, nadomesti vse odpadle obravnave bolnikov, ki po podatkih MZ znašajo vsaj 25 % vseh prejšnjih obravnav. Smrtnost državljanov brez bolezni COVID-19 se je zaradi pomanjkljive obravnave občutno povečala, kar je zaskrbljujoče.


Predlagamo tudi, da se za obdobje epidemije državljane oprosti plačilo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ker večina storitev iz tega naslova ni bila izvršenih, niti ni na voljo v praksi. Vplačana sredstva naj se prenesejo na račune obveznega zavarovanja in ustrezno upoštevajo pri naslednjih obračunih.


Slika: www.kanin.si

0
Feed

Oddajte komentar