arbitraža, Bojan Dobovšek, Hrvaška, Slovenija, Piranski zaliv, zunanja politika

Odločitev arbitražnega sodišča in obnašanje Hrvaške zahtevata temeljit razmislek o redefiniranju politik med državama

Odločitev arbitražnega sodišča oziroma odnos južne sosede Hrvaške je priložnost, da Slovenija končno prepozna in prizna realnost odnosov z našo južno sosedo

Odločitev arbitražnega sodišča oziroma odnos južne sosede Hrvaške je priložnost, da Slovenija končno prepozna in prizna realnost odnosov z našo južno sosedo. Namesto pavšalnih izjav o »prijateljskih« odnosih, ki jih ponavljajoče in neustrezno omenja vlada, mora ta sprejeti realne in učinkovite ukrepe za zavarovanje nacionalnih interesov in implementacijo odločitve arbitražnega sodišča.


Kot ugotavljamo, bo ključnega pomena način in učinkovitost implementacije odločitve arbitražnega sodišča. Ta ne bo mogoča na podlagi svojstvenih diplomatskih strategij, ki temeljijo samo na upanju ustreznega pritiska na Hrvaško s strani ključnih držav EU. Poleg resnejše diplomatske strategije bo morala Slovenija oblikovati bolj realno strategijo odnosov s Hrvaško, predvsem na gospodarskem področju. 


Ustrezna politika do Hrvaške mora temeljiti na spremljanju celotnega spektra odnosov med državama ter striktnem uveljavljanju interesov Republike Slovenije, njenega gospodarstva in državljanov v vsakdanjem življenju.
Sodbo arbitražnega sodišča bo potrebno temeljito preučiti in ugotoviti vsa dejstva. Kot najbolj problematično pa ocenjujemo kreativno razlago stika Slovenije z odprtim morjem skozi Hrvaške teritorialne vode. Teritorialnega stika z mednarodnim morjem kot kaže nismo dobili, zato se sprašujemo ali je odločitev v skladu s sklepom, sprejetim v Državnem zboru.


Foto: STA

0
Feed

Oddajte komentar