Dobra država, Bojan Dobovšek, Peter Golob, volitve, EU, korupcija, mediji

Od POP TV zahtevamo spoštovanje zakonov in profesionalnih pravil poročanja

Na POP TV so si postavili pravila,  v okviru katerih bodo na podlagi "profesionalnih novinarskih načel" spremljali evropske volitve. Očitno gre za novo maketo neodvisnosti in korektnosti...

Zahteva za objavo popravka v skladu s 26. členom Zakona o medijih (ZMED) in uravnoteženim poročanjem v skladu s pravili, ki so bila objavljena v skladu s 6. členom Zakona o volilni in referendumski kampanji (ZVRK) 


Spoštovani,

v skladu s 3. in 4. odstavkom 26. člena Zakona o medijih, ki določata, da je »z izrazom obvestilo mišljena vsaka objava vsebine, s katero sta lahko prizadeta pravica ali interes posameznika, organizacije ali organa, ne glede na to, ali je bila vsebina objavljena v obliki vesti, komentarja oziroma v kakršni koli drugi obliki in, da z izrazom popravek ni mišljen samo popravek v ožjem smislu, to je zanikanje oziroma popravljanje zatrjevanih napačnih ali neresničnih navedb v objavljenem obvestilu, ampak tudi navajanje oziroma prikaz drugih ali nasprotnih dejstev in okoliščin, s katerimi prizadeti spodbija ali z namenom spodbijanja bistveno dopolnjuje navedbe v objavljenem besedilu«, zahtevamo popravek vsebine, uvodne grafike na spletni strani https://www.24ur.com/novice/eu-volitve, kjer vaš medij z objavo krovnega promocijskega logotipa in logotipov strank napačno informira volivce, da na EU volitvah sodeluje samo 8 strank (dokaz: slikovna priloga).

V skladu z navedenim zahtevamo, da se ob napovedni grafični novici v zavihku »EU volitve« ustrezno umesti tudi logotip stranke Dobra država, ki je enakopravna vsem strankarskim in nestrankarskim listam na Evropskih volitvah. Ustrezni logotip prilagamo v priponki.

Hkrati v skladu s 6. členom Zakona o volilni in referendumski kampanji (ZVRK), ki določa objavo »pravil (obseg, pogoje in način) za izrabo programskega časa oziroma časopisnega prostora za predstavitev kandidatov, političnih strank in njihovih programov oziroma predstavitev mnenj o referendumskem vprašanju«, na podlagi česar ste očitno objavili pravila na strani https://www.24ur.com/novice/eu-volitve/volilna-pravila.html, v katerih ste se zavezali k »uravnoteženi predstavitvi vseh strani« (vir: dobesedni navedek pravil z omenjene vaše strani), zahtevamo dejansko uravnoteženo predstavitev vseh list, ki jo do sedaj niste prakticirali. Zadnji takšen primer je bil prispevek v oddaji 24ur v soboto, 3. 5. 2019 – »Obljube in spodrsljaji kandidatov«, kjer ste posredno promovirali ali predstavili praktično vse stranke razen Dobre države. Ker smo tovrstnemu postopanju priča že pri tretjih zaporednih volitvah, vas pozivamo k spoštovanju zakonov in profesionalnih standardov, na katere se sami sklicujete.

V upanju na dobro sodelovanje v prihodnje vas lepo pozdravljamo.

Lep pozdrav,

Peter Jamnikar,
generalni sekretar stranke Dobra državaCelotno zahtevo "Zahtevo za objavo popravka v skladu s 26. členom Zakona o medijih (ZMED) in uravnoteženim poročanjem v skladu s pravili, ki so bila objavljena v skladu s 6. členom Zakona o volilni in referendumski kampanji (ZVRK)" si lahko ogledate v priponkah.

Zahteva POP TV
0
Feed

Oddajte komentar