Dobra država, korupcija, COVID, Sputnik, cepiva, epidemija, volitve, vlada, Janez Janša

Nujno je sprejeti odločitve in prevzeti odgovornost za uporabo vseh razpoložljivih preverjenih cepiv

Napovedane dobave cepiv kažejo, da se prvotne ocene o omejitvi epidemije s cepljenjem z obstoječimi cepivi, ki jih je odobrila EMA, do začetka poletja ne bodo uresničile. Zato od vlade pričakujemo, da zagotovi ustrezna cepiva vseh razpoložljivih proizvajalcev, ki so se dokazala za učinkovita. S tem se bo preprečila dodatna gospodarska škoda in negativne družbene posledice dolgotrajnih omejitev.

Iz ocen strokovnjakov izhaja, da epidemije v naslednjih mesecih ne bomo ustavili, saj dobava cepiv proizvajalcev, ki so sicer dobili ogromna javna sredstva EU, ne zadošča za ustrezno precepljenost državljanov. Ta bo do konca meseca marca, po optimističnem scenariju, le 15 %.


Zaradi navedenega od vlade zahtevamo, da, kot nekatere druge države EU, Avstrija, Hrvaška, Madžarska…, resno preuči uporabo vseh razpoložljivih cepiv, tudi ruskega cepiva Sputnik, ki se je po vseh dosegljivih raziskavah izkazal za učinkovitega, brez resnih negativnih stranskih učinkov. Politično-strateški razlogi in osebna mnenja vladnih uradnikov pri tem ne morejo biti bolj pomembni od zdravja slovenskih državljanov.


Ob tem na vlado naslavljamo tudi vprašanje, zakaj slovenska farmacevtska podjetja (nekatera tudi v posredni državni lasti), ki so sicer v svetovnem tehnološkem vrhu, niso zainteresirana (vsaj uradno) za proizvodnjo cepiv, ki so se izkazala za učinkovita. Glede na dejstvo, da se na proizvodnjo odobrenih cepiv pripravlja sosednja Avstrija, bi bilo smiselno, da se na to pripravi tudi Slovenija, saj agoniji COVID19 ni videti konca, očitno se bo jeseni, z novimi sevi verjetno ponovila. Proizvodnja cepiva je s tega vidika najvišja prioriteta nacionalnega interesa in normalizacije delovanja države.

0
Feed

Oddajte komentar