COVID 19, Dobra država, maske, ukrepi, vlada, Ustavno sodišče, Janez Janša, EU, zakon o nalezljivih boleznih, Državni zbor, NIJZ

Ne pristajamo na nova zapiranja, sploh v primeru odgovornih državljanov, ki so cepljeni in/ali dosledno spoštujejo ukrepe za zaščito javnega zdravja

V Dobri državi pozivamo odgovorne, da pred sprejemanjem morebitnih novih, predstavijo učinkovitost dosedanjih ukrepov za omejevanje širjenja SARS-CoV-2. Hkrati opozarjamo, da so podatki o izredno majhni precepljenosti ključnih odgovornih na NIJZ in drugih ključnih institucijah precejšnje spodkopavanje prizadevanj za ustrezno precepljenost državljanov, za kar morajo pristojni prevzeti odgovornost.

Za večjo preglednost podatkov o širjenju virusa vladi predlagamo, da poleg vseh dnevno objavljenih podatkov, objavlja tudi podatke o tem, koliko novo okuženih in hospitaliziranih je bilo cepljenih. Kot smo v Dobri državi poudarili že večkrat, morajo biti vsi ukrepi, ki se nanašajo na morebitno ponovno omejevanje ustavnih pravic državljanov (omejitev gibanja, policijska ura…), sprejeti v Državnem zboru, kar mora ustrezno urediti nov Zakon o nalezljivih boleznih. Zaradi nesposobnosti aktualne politike, da v skladu z odločbo Ustavnega sodišča v predpisanih rokih uskladi področno zakonodajo, je sprejemanje omejitvenih ukrepov do sprejetja novega zakona v vsakem primeru sporno in pomeni arbitrarno poseganje v pravice državljanov.


V Dobri državi pričakujemo, da se bo v naslednjih mesecih zaradi nekonsistentne komunikacijske strategije žal stopnjevalo vprašanje odnosa do cepljenih in necepljenih državljanov, ki ga je potrebno ustrezno pravno urediti brez nepotrebnega družbenega zaostrovanja. V vsakem primeru pa ne pristajamo na nobena nova zapiranja, omejevanja, sploh v primeru odgovornih državljanov, ki so se držali vseh ukrepov, so cepljeni in spoštujejo vse ukrepe za zaščito javnega zdravja.


Slika: Reuters

0
Feed

Oddajte komentar