Smiljan Mekicar, Ljubljana, župan, Dobra država, Zoran Janković, beton, železnica, korupcija

Ljubljanski koncept razvoja temelji na osebni promociji in frustracijah enega človeka

Kljub intenzivni medijski promociji projektov obstoječe oblasti v Ljubljani, je jasno, da je Ljubljana v razvojnem krču, strategije nima, duši se v prometnem kaosu, ki je posledica betonskih pravljic župana, ki samo stopnjujejo težave Ljubljančanov.

Smiljan Mekicar, kandidat za župana Dobre države, je danes svoj operativni program predstavil na t. i. energetski točki Ljubljane, s katere je v vseh smereh vidno, kaj je resnični "razvojni in prometni kaos Ljubljane". Od skladišča pivovarne Union, parkirišča in neurejenega železničarskega zdravstvenega doma, neobstoječe obvozne proge med primorsko in gorenjsko železnico, neurejene prometne povezave Parmove in Medvedove ulice, vrinjene džamije v prostor kamor ne spada. Pogled lahko nadaljujemo proti neizvedenemu projektu Emonike in železniške postaje in neurejene avtobusne postaje, ki je sramota Ljubljane. 


Gradnja in vrivanje hotelskih kapacitet v okolje, brez predhodno urejene prometne infrastrukture, ni trajnostna strategija razvoja mesta. Zastarelo kopališče Ilirija, ki že desetletje kliče po obnovi, gradbena zapuščena jama Kolizeja in predrago urejanje Gosposvetske ceste (5 MIO €!), še in še primerov, samo teh je v 500 m radija strogega centra na desetine. Tudi ostali primeri urejanja mesta kažejo odsotnost koncepta trajnosti, odsotnost sozvočja med okoljem in ljudmi, predvsem pa napačni vrstni red urejanja prostora, ki na žalost sledi le kapitalskim in osebnim interesom. Najprej se projekt na silo vrine v prostor, investicija povzroči kaos, poslabšanje bivanjskih in življenjskih pogojev meščanov, nato pristopi k reševanju nastale situacije. Takih primerov je veliko, med drugim področje Parmove ulice, Rožna dolina, Vrhovci in Brdo, Medvedova ulica, Župančičeva jama, Regentova ulica in dva zadnja najbolj eklatantna primera: vrivanje in gradnja Sparovaga mega nakupovalnega centra v Šiški in predvidena gradnja (že štiri leta pa še nič) nakupovalnega centra Ikea v Novih Jaršah ob Šmartinski cesti, kjer BTC vsakodnevno povzroča prometne zastoje.

Gre za »betonsko pravljico«, ki razen navideznega betonskega "blišča" v strogem centru mesta ni doprinesla k dvigu kakovosti življenja Ljubljančank in Ljubljančanov.

0
Feed

Oddajte komentar