Dobra država za sodobno Slovenijo brez korupcije

Dobra država za sodobno Slovenijo brez korupcije

Danes je bila na Vrhniki ustanovljena politična stranka Dobra država. Njen predsednik je postal dr. Bojan Dobovšek. Glavni cilj stranke je izkoreniniti korupcijo na vseh ravneh in državljanom povrniti zaupanje v politiko.

Že v začetku minulega stoletja je Ivan Cankar, pronicljivi opazovalec slovenske duše, orisal poteze slovenske politike, kjer se stališča udeleženih spreminjajo kot po vetru, načelnost pa je izjema in ne pravilo. Govorimo o drami Hlapci. Čeprav je šlo v omenjenem primeru za nasprotje med liberalnim in konzervativnim, vzporednic z današnjim časom ni težko najti. Še več, danes je nenačelnost politike pripeljala tako daleč, da je nasprotje med enim in drugim večinoma zgolj forma, edino načelo pa je koristoljubje.


Razlogi za novo stranko postajajo še bolj jasni ob zadnjih dogajanjih, sistem pa lahko kredibilno spreminjamo samo od znotraj. Koristoljubje, korupcija, ter izguba občutka za skupno dobro, za odgovornost, je pripeljalo Slovenijo do največjega izziva po osamosvojitvi. Imamo državo, ki v pogojih visoke gospodarske rasti - ta je sicer plod klenosti našega gospodarstva in ne učinkovitosti oblasti - nekako deluje. Toda temelji države so ogroženi. Ob vsej piarovsko promovirani rasti se soočamo z razpadajočim zdravstvenim sistemom, nespodbudnim okoljem za gospodarstvo, neučinkovitim delovanjem sodstva in različnih nadzornih organov. Mladi so prepuščeni sami sebi, nikjer ni niti sledu o konsistentni politiki podpore mladim generacijam, upokojenci so postali socialni problem, ki ga država podcenjevalno rešuje z milostnim, nekaj odstotnim višanjem pokojnin, srednja generacija, ki morda v tem trenutku živi vsaj spodobno, je tempirana bomba, ki se bo pokazala v letih njihove upokojitve. Problem staranja slovenske populacije trenutne elite enostavno ignorirajo, prav tako ekološke probleme, podnebne spremembe. Lokalne skupnosti, občine, so postale šum v delovanju države. Temu je potrebno narediti konec. Več kot očitno je, da denarja v tej državi nekaj je, vsak dan pa nenadzorovano pronica v pore neučinkovitosti in korupcije.

Dobra država bo gradila na pozitivnem, osamosvojitvenem razvojnem hrepenenju, skupni želji po gradnji države in medsebojnem zaupanju. Dobra država bo vsakega državljana obravnavala kot enakopravnega gradnika družbenega napredka, ne pa kot brezoseben vir prihodkov in objekt nadzora. Zato potrebujemo nacionalno gibanje, ki bo omogočilo uresničevanje ciljev normalne, dobre države.


Več informacij: mag. Tilen Majnardi, E info@dobradrzava.si, T 051 359 646

0
Feed

Oddajte komentar