Dobra država, javne finance. Zvonko Ivanušič, korupcija, dr. Bojan Dobovšek, program, volitve

Dobra država proti populističnem zniževanju davkov in za javne finance, ki niso samo računovodski servis političnih elit

Mag. Zvonko Ivanušič, nekdanji finančni minister nekdanji predsednik uprave Save RE, dr. Jaka Vadnjal, predsednik uprave hranilnice Lon in dr. Bojan Dobovšek, predsednik stranke Dobra država, so predstavili ključne točke programa stranke Dobra država na področju javnih financ in gospodarstva....

Mag Zvonko Ivanušič, nekdanji finančni minister nekdanji predsednik uprave Save RE, dr. Jaka Vadnjal, predsednik uprave hranilnice Lon in dr. Bojan Dobovšek, predsednik stranke Dobra država, so predstavili ključne točke programa stranke Dobra država na področju javnih financ in gospodarstva.


Kot je poudaril mag. Zvonko Ivanušič, je sedanje stanje precej zaskrbljujoče. Država v trenutku rekordne rasti ni sposobna plačevati osnovnih družbenih sistemov. Na mizi pa so zahteve po povišanju plač, strateški projekti, za vse to enostavno ni denarja, ker ta pronica v različne neučinkovite državne in paradržavne podsisteme ter koruptivne luknje javnega financiranja, Tudi zaradi tega so zahteve po zniževanju davkov ekonomski nesmisel in poceni, neodgovorna promocija nekaterih strank. Slovenija najprej potrebuje smiselno reorganizacijo vlade, ki mora postati operativni organ z največ desetimi ministri. Namesto političnega, vrtičkarskega proračuna, se Dobra država zavzema za projektni proračun in projektno pisarno pri predsedniku vlade, ki bo nadzorovala porabo javnih sredstev. Poleg tega bo Dobra država prepovedala opravljanje najvišjih javnih funkcij vsem, ki so oškodovali državno premoženje ali so bili vpleteni v koruptivna dejanja.

Država bi morala v tem trenutku ustvarjati do 3 % presežka v proračunu, kar bi bila osnova za financiranje države v kriznih časih. Tega trenutne elite očitno niso sposobne. Kar se tiče bank, je potrebno prenehati sprenevedanje glede privatizacije NLB. Banko v tem trenutku ni smiselno prodati, ker gre za prisilo, ki znižuje ceno banki. Tudi ekipa SDH je popolnoma nekredibilna in nesposobna racionalnega, strokovnega odločanja, zato jo je treba nemudoma zamenjati. Za  mrcvarjenje NLB je kriva odhajajoča vlada, ki je je ves mandat zavajala potencialne investitorje in EU. Vsekakor pa mora takoj steči transparentni prodajni proces v mandatu nove vlade. Na področju zavarovalništva je potrebno ohraniti finančni steber okoli Zavarovalnice Triglav in Save RE, pri slednjih je potrebno z razpoložljivimi pravnimi sredstvi onemogočiti sovražne prevzeme iz sosednjih držav.


Celovit program stranke s področja javnih financ in gospodarstva je predstavljen v zavihku Volitve 2018.

0
Feed

Oddajte komentar