javno mnenje, Dobra država, korupcija, ankete, Bojan Dobovšek, volitve, mediji

Ankete javnega mnenja, kljub usmerjanju rezultatov, enotno kažejo na zasičenost državljanov s trenutno politiko

V Dobri državi neprestano opozarjamo na nepreglednost raziskav javnega mnenja, ki jih pogosto izvajajo podjetja brez mednarodnih standardov ESOMAR. Kljub temu, tudi te usmerjene raziskave, ne zmorejo prikriti nekaj ključnih anomalij demokratičnega sistema v Sloveniji.

Prva ugotovitev je, da so neparlamentarne stranke, kot je Dobra država, ki so resnična alternativa obstoječi destruktivni politiki strank v Državnem zboru, popolnoma izključene iz medijskega prostora, a kljub temu dosegajo rezultate, ki celo presegajo, lovijo določene parlamentarne stranke, ki imajo v ključnih medijih praktično neomejen čas za

svojo promocijo.

Drugo je dodatna, ekstremna polarizacija politike, ki se odraža tudi v medijih, ki so, razen redkih izjem, postali politična glasila določene opcije. Na to dejstvo najbolj kažejo objave, agitiranja novinarjev na družbenih omrežjih, ki so v nasprotju z osnovnimi novinarskimi standardi, najbolj izpostavljeni promotorji posameznih političnih opcij.

Tretje, posledično dejstvo, je še večja selitev volivcev v pasivnost, »neopredeljenost«, ki je posledica zasičenosti s trenutno polarizacijo, v veliki meri pa z dejstvom, da mediji načrtno, ali v svoji želji po promocijski aktualnosti, ne predstavijo alternativ, ki dejansko obstajajo. Abstinenca volivcev na naslednjih volitvah, ki predstavlja pomembno demokratično anomalijo, bo brez resnih sprememb zato še večja.

V Dobri državi zato še enkrat predlagamo minimalne spremembe medijske in volilne zakonodaje (https://www.dobradrzava.si/b/za-dejansko-demokraticnost-volitev-ni-zadostna-samo-uskladitev-zakonodaje-z-odlocbo-ustavnega-sodisca), ki bodo vsaj v predvolilni kampanji omogočile enakovredno predstavitev vseh kvalificiranih strank pri DVK, v vseh medijih, ki bodo organizirali posebne predvolilne oddaje.

0
Feed

Oddajte komentar